Dobro dosli

aa

utorak, 29. studenoga 2016.

SVEČANA POGAČA NA SPRAT




SASTOJCI
Za veću pogaču
750 g brašna
375 ml mleka
1 kvasac
2 kašičice šećera
3 kašičice soli
80 g margarina
1 žumance

Za manju pogaču
500 g brašna
250 ml mleka
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
40 g margarina
20 g kvasca
1 žumance

Za ukrase
2 čaše brašna
1 čaša proključale vode
1 kašičica soli
1 kašika ulja

PRIPREMA
1. Kvasac otopiti u mleku, dodati šećer i malo brašna te ga ostaviti da nadođe. U ostatak brašna umešati so i dodati mu nadošli kvasac i zamesiti testo. Podeliti ga na dva dela (manji i veći) i ostaviti na toplom da se podigne. Veći deo razvući i premazati margarinom. Uviti u rolat i preseći celom dužinom na pola. Dobijene delove međusobno uviti i sastaviti da se dobije krug. U kalup 28cm staviti dobijeni krug, a u štedinu staviti ostatak testa. Ostaviti da se podigne i premazati razmučenim žumancetom. Peći na 200C da porumeni.

2. Kvasac otopiti u mleku, dodati šećer i malo brašna te ga ostaviti da nadođe. U ostatak brašna umešati so i dodati mu nadosli kvasac i zamesiti testo. Testo podeliti na pola, a jednu polovinu isto podeliti na pola. Dobiju se tri dela testa. Ostaviti da se testo udvostruči. Veći deo testa podeliti na 9 delova i oblikovati loptice. Manje delove testa razvući u krug veličine plitkog tanjira. Premazati testo margarinom i preko njega staviti drugi komad testa. Iseći na 8 delova i svaki deo zaseći u sredini na široj strani. Vrh testa provući kroz otvor i formirati laticu. Uraditi tako sa svih 8 delova. Poređati 8 loptica u krug u kalupu 22cm. Između svake loptice staviti laticu i na kraju u sredinu staviti devetu lopticu. Ostaviti da se pogaca podigne. Premazati je umučenim žumancetom i peći na 200C da porumeni.

3. Kad se pogače prohlade spojiti ih uz pomoć belanceta i štapića za ražnjiće.

4. Cvetovi i obod 1 čaša vode da proključa. Dodati so i ulje. Zakuvati sa dve čaše brašna. Dobije se sipkavo testo. Na radnoj ploči umesiti testo sa postepenim dodatkom brašna. Testo treba da bude kao plastelin. Praviti ukrase i lepiti na pogaču uz pomoć belanceta. Sušiti u rerni na 100C 10 minuta, a zatim isključiti rernu. Ostaviti da se pogača ohladi u rerni.

http://www.dobra-hrana.info

Nema komentara:

Objavi komentar